Sunday, November 8, 2015

Showroom Schuco / mânadelucru

Biroul de arhitectură mânadelucru condus de dr.arh. Dorin ștefan Adam a finalizat recent un proiect de reamenajare a showroom-ului Schuco din București. In rândurile de mai jos preluăm descrierea proiectului așa cum a fost prezentat pe pagina biroului de arhitectură manadelucru.

Firma Alukönigstahl, care are ca obiect de activitate principal sisteme de tâmplărie metalică și PVC, a dorit renovarea și reamenajarea sediului aflat la parterul unui bloc de pe Bdul. Unirii din Bucuresti. 


Vedere dinspre intrare

Showroom-ul constă, preponderent, într-un spațiu de prezentare, de 94.00mp, având adiacente două spații de întâlnire (o sală meeting, mai retrasă, pentru personal, și un spațiu de întâlnire deschis, pentru clienți, ambele, însă, având o directă legătură vizuală cu spațiul central, de expunere). 


Zona de receptie

 Cele două suprafețe orizontale dominante, pardoseala și tavanul sunt tratate la fel în tot spațiul (excepție făcând zona de discuție clienți, unde a fost păstrat și curățat parchetul existent): pardoseala din sapă epoxidică lucioasă, de culoare gri deschis (turnată peste pardoseala de marmură existentă), și tavanul constând în placa existența, decopertata și lăsată aparentă, fiind ulterior vopsită cu vopsea lavabilă neagră. 

Detaliu paravan-biblioteca pardoseli

 In ciuda faptului că pentru întreg spațiul s-au folosit aceleași materiale, respectiv aceeași cromatică, cât mai reținută și clară (alb, negru, gri), prin tratarea tavanelor și propunerea de iluminat, cele trei zone majore sunt caracterizate de ambianțe diferite. Astfel, sala meeting, dominata  de un trunchi de piramidă care luminează, datorită Barrisol-ului, toată zona de discuții, capătă o ambianță mai întunecată și serioasă, în timp ce spațiul de expunere, împreună cu zona clienți sunt mai luminoase și extovertite, fiind separate de o perdea de lumină, deasupra parapetului.  

Detaliu paravan-biblioteca

 In ceea ce privește mobilierul, s-a încercat o limitare la strictul necesar, pe cât posibil, pentru că spațiul inițial era foarte mărunțit, umplut de mobilier, și foarte greu de perceput la adevărata lui valoare, iar viziunea noastră legată de schimbarea să constea într-un spațiu cât mai liber și curat, în care să domine sistemele de tâmplărie, și mai puțin mobilierul. Mobilierul se limitează la doar trei piese majore, care să deservească și să definească strict funcțiunile aferente, și anume: masa de 4.20m lungime – în sala meeting, polițele metalice albe pentru expunerea mostrelor de profile tâmplărie, atașate parapetului, și desk-ul recepției, un monovolum cu aspect de beton aparent. Ca paravan între recepție și zona discuție clienți, având și rol de protecție pentru diferența de nivel între cele două, a fost propusă o bibliotecă cu compartimente inegale.  

Polite metalice pentru expunere

Sala de meeting - masa 4,20 m lungime

Zona discutie clienti






Wednesday, October 28, 2015

15 idei pentru refolosirea unei anvelope

Intr-o lumina mai buna

Pe o banca.

Culori jucause...

Pe drumuri...

Mobilier

Masuta

Spatiu depozitare


Suport bicilete sau rama de oglinda
Catel sau floare












Saturday, October 24, 2015

EXE Studio îmbină tradiționalul cu contemporanul

Casa este situată în apropierea centrului turistic Divcibare în vestul Serbiei. Pentru a minimiza impactul construcției asupra mediului aceasta a fost construită în imediata vecinătate a pantei dealului.


Designul are la bază combinarea și conectarea a două volume monolitice, dechis-închis. Aceste elemente se îmbină natural cu terenul abrupt, stâncos și vegetația joasă.



Spre sud partea albă a casei realizează conexiunea cu exteriorul printr-o fereastră mare. Partea neagră a casei a folosit ca sursă de inspirație casa tradițională de munte. Acest aspect este accentuat prin folosirea materialelor naturale precum a învelișului de șindrilă din lemn. 



Prin această dualitate a casei, cu două volume principale, intenția a fost de a îmbina tradiționalul cu contemporanul pentru a crea o estetică unică și o structură care armonizează cu împrejurimile.









Wednesday, October 21, 2015

Lightbox - Cutia de lumina

Cutia de lumină (Lightbox) este o construcție proiectată de biroul de arhitectură BOHLIN CYWINSKI JACKSON în 2015. Acesta însă nu este primul lor concept având ca idee o Cutie de lumină, ei fiind biroul responsabil cu proiectarea Apple Store de pe Fifth Avenue din New York.

cutia de lumina

Conceput ca o locuință și studio pentru un fotograf și familia acestuia, Lightbox se află pe o peninsulă  care se extinde la sud de British Columbia. Beneficiarul prin prisma fotografului aprecieaza simplitatea și detaliile bine executate. 

cutia de lumina

Locuința este una modestă atât ca și dimensiuni cât și a materialelor folosite. Fațada care privește spre sud este o cutie de lumină cu ferestre care se înaltă pe două nivele inundând interiorul cu lumină. Pe partea nordică se află o "cutie de lemn" care adăpostește scările interioare. 




Locuința oferă confort și plăcere prin lumina în permanentă schimbare filtrată de copacii care înconjoară locuința.






Sunday, October 18, 2015

Casa prototip - Ecuadorcasa

Casa prototip a fost proiectată de arhitecții Luis Roldan Velasco și Angel Hevia Antuna. Casa prototip din Ecuador are o suprafață de 50 mp.

casa prototip

Pentru realizarea proiectului au fost folosite materiale naturale din surse locale iar eficiența energetică a fost obținută prin izolarea termică a învelișului exterior. Deși este o construcție ușoară izolarea termică este posibilă prin folosirea pietrei ponce care înmagazinează energia prin efectul de seră. 


Clădirea a o fost proiectată astfel încât să poate fi demontată și transportată. Materialele folosite permit reciclarea acestora după atingerea ciclului de viață maxim.


Pereții prefabricați folosesc piatră ponce între două plăci de placaj unde sunt înglobate și instalațiile. Fațada ventilată folosește lemn "Laurel" din Ecuador. 







Saturday, October 17, 2015

Beolab 90 - S-a născut un Clasic

Beolab 90

Anul acesta celebra firmă daneză Bang & Olufsen sărbătorește 90 de ani de existentă. Cu această ocazie a fost prezentat noul model de boxă activă Beolab 90. Responsabil cu designul acestei capodopere este agenția de design Frackenpohl Poulheim. Putere totală a unei boxe este de 8200 watt.  

Beolab 90

Boxa este înzestrată cu 7 difuzoare pentru gama de înalte (Scan-Speak), 7 difuzoare pentru gama de medii (Scan-Speak), 3 difuzoare laterale pentru bași (Scan-Speak) și un difuzor de bași frontal. Toate acestea sunt montate într-o carcasă turnată din aluminiu de 65 de kg. Greutatea totală a unei boxe cu toate componentele montate etse de 137 kg. Fiecare difuzor în parte are propriul amplificator astfel o boxă conține 18 amplificatoare. 




Descoperă mai multe modele Clasice Bang & Olufsen aici și aici



5 idei pentru depozitat bicicleta

Depozitarea biciletei este o problemă pentru multă lume. Iată câteva idei interesante pentru soluționarea acestei probleme. Nu aveți nevoie decât de ceva îndemânare și puteți să le realizați și dumneavoastră cu materiale pe care le puteți procura cu ușurință din magazine de bricolaj. 

Rastel dublu tip scara


Cu bicileta la birou


Mobilier multifunctional


O instalatie mai neobisnuita


Living sau showroom ?



Friday, October 16, 2015

Charles & Ray Eames - Concept vizionar, design modern

Câteva lucrări reprezentative ale Charles & Ray Eames.

Scaun-fotoliu EAMES
Prima variantă a scaunului-fotoliu a fost realizat din metal și prezentat în 1948 în cadrul concursului "design de mobilier economic" organizat de Moma. în 1950 s-a trecut la realizarea scaunului din fibră de sticlă iar în prezent acesta este realizat din polypropylena reciclabilă.

eames armchair

La Chaise
La Chaise a fost inspirat din sculptura intitulată "Figură plutitoare" a sculptorului Gaston Lachaise.
Charles & Ray Eames au creat acest scaun numit La Chaise în 1948 pentru un concurs organizat de Museum of Modern Art din New York. 

La chaise

670 LOUNGE CHAIR si 671 OTTOMAN
Un design classic, simbol al comfortului. Acest fotoliu și otoman au fost create de Charles Eames în 1956. Numerele folosite în denumire sunt coduri de produs folosite de producătorul de mobilă Herman Miller.


Eames Elephant - 1945
Elefant - jucărie pentru copii creat în 1945 din placaj însă niciodată produs din acest material. în prezent modelul este produs din plastic. 

Eames elephant