Monday, February 15, 2016

Villa Savoye

Villa Savoye

Villa Savoye este o vilă construită în stil modernist de către arhitectul Le Corbusier. Construcția se află în localitatea rurală Poissy în apropiere de Paris și a fost construită între 1928 și 1931 ca un refugiu la țară pentru familia Savoye. Clădirea este una dintre cele mai importante contribuții la arhitectura modernă a secolului 20. 

Villa Savoye

Le Corbusier a afirmat că "O casă este o masinărie petru a trăi" - Locuința a fost proiectată respectând principiul celor "Cinci Puncte" care stau la baza noii estetici arhitecturale. 
1. Construcție pe stâlpi - ridicând clădirea de la sol și permițând extinderea grădinii din jur   
2. Acoperiș funcțional - folosit ca și grădină și terasă 
3. Planul etaj conceput ca spațiu deschis - permte pozitionarea pereților despărțitori doar unde este nevoie 
4. Ferestre lungi orizontale pentru iluminat și ventilație 
5. Perete cortină - peretele exterior are doar rolul de a forma învelișul clădirii incorporând ferestrele fără restricții referitoare la preluarea de sarcini structurale. 

Villa Savoye

Prima impresie, privind clădirea, este aceea că aceasta plutește deasupra solului. Această imagine este accentuată de culoarea verde a parterului care pare să se confunde cu natura. Realizarea acestei structuri a fost posibilă datorită folosirii betonului armat. O altă caracteristică este fereastra curbată de la parter care ușurează accesul automobilelor care trec sub clădire apropiindu-se de intrarea în garaj. 

Villa Savoye

Villa Savoye

Villa Savoye

Villa Savoye

Villa Savoye

Villa Savoye

Familia Savoye a locuit în acestă casă până în 1940 . După război casa a rămas abandonată și a trecut în propritatea localității Poissy în 1958. În 1965 vila a fost catalogată ca monument istoric, prima clădire modernistă de acest gen. În prezent casa este deschisă ca muzeu ca urmare a restaurării care a avut loc între 1985 și 1997.